OBS: Du er nu offline

Georgien:  Lille aktiv fagforening skaber resultater

Giorgi og Tamar fra fagforeningen Labor holder sig ikke tilbage fra at slå lejr i bidende kulde i flere uger ved en strejkeramt fabrik. For det er den konkrete solidaritet, der skaffer fremgang for dem og for arbejderne.

Giorgi Diasamidze og Tamar Anmsiani har haft succes med at organisere arbejdere i Georgien.
Giorgi Diasamidze og Tamar Anmsiani har haft succes med at organisere arbejdere i Georgien.

Masser af fagforeninger rundt om i verden kæmper for at fastholde deres medlemmer. Fagforbundet Labor i Georgien er derimod vokset fra 0 til 4000 medlemmer siden 2018.

Det organiserer blandt andre arbejdere i fødevareindustrien, landbrug og tekstilbranchen.

Fremgangen er sket gennem aktivistiske og utraditionelle metoder i et land, hvor en stor del af arbejderne mangler helt basale rettigheder, og hvor social dialog ikke er i højsædet.

Et eksempel er strejken på en mineralvandsfabrik i byen Sairme i foråret. Fabrikken, der eksporterer drikkevarer til 17 lande, blev lammet af arbejdsnedlæggelse i adskillige uger i februar og marts. De ansatte krævede 30 procent mere i løn – ikke mindst for at afhjælpe landets galopperende inflation.

- Arbejderne på fabrikken har været organiseret i Labor i et år og otte måneder og stod over for en helt central konflikt, hvor ledelsen nægtede at høre på de ansatte. Så vi tog ud til virksomheden og slog lejr ved siden af fabrikken for konkret at kunne støtte op om kravene og hjælpe med at finde en løsning, siger Giorgi Diasamidze, formand for Labor.

I flere uger residerede fagforeningens ledere i bidende kulde ved mineralvandsfabrikken i imereti-regionen. Undervejs mobiliserede forbundet forskellige former for solidaritet med de strejkende. Blandt andre besluttede landets Wolt-bude at støtte de tapperi-arbejdernes kamp for højere løn.

- Det er sådan vi arbejder, Vi er dér, hvor vores medlemmer er, og hvor arbejderne kæmper, for at forsøge at støtte, skabe resultater og organisere. Det er her, vi møder folk. Vi har et kontor i hovedstaden Tblisi, men vi er ikke ret meget på kontoret, siger Giorgi Diasamidze med et grin.

Det handler om tillid

Det er ikke tilfældigt, at fagforbundets ledere bruger mange kræfter på det konkrete solidaritetsarbejde.

- Det handler om at skabe tillid mellem arbejderne og fagforeningen. Når først man stoler på hinanden, kan vi være med til at vise dem, at vi kan gøre noget sammen. Det er ikke kun dem, der kæmper, det er også os - alle tager ansvar, siger Giorgi Diasamidze.
De ansatte på fabrikken gik til sidst i arbejde igen efter 36 dages konflikt med en 22 procents lønstigning til fabriksarbejdere og chauffører som resultat. Det skete på trods af hårdt pres fra myndighedernes side.


- Nu får medlemmerne både feriepenge og betaling for overtid, som de har ret til, og attituden fra fabrikkens russiske ledelse er væsentligt forbedret. Et af vores forslag til virksomheden var, at vi sørger for at forhandle ansigt til ansigt og holde fast i en dialog. På sin vis forsøger vi at uddanne både arbejdsgivere og regering i social dialog gennem vores handlinger. Det bliver ikke nemmere af, at arbejdsgiverne typisk ikke er medlemmer af en brancheorganisation, fortæller Tamar Anmsiani fra Labor.

Sammen med formand Giorgi Diasamidze deltog hun på 3F’s internationale solidaritetskonference den 14.-15. oktober i Karrebæksminde.

Tilsyn bruger ikke muligheder

Georgien gennemgik for år tilbage en periode, hvor stort set al lovgivning på arbejdsmarkedet blev ophævet. Det førte til voldsomt stigende antal arbejdsulykker.  Der blev igen for to år siden indført en række arbejdsmiljøregler, men effekten lader vente på sig, lyder det fra Labor.

- Arbejdstilsynet fik tilført flere værktøjer i 2021, men myndigheden bruger dem desværre ikke. Derfor er fagforeningernes arbejde ekstra vigtigt for at sikre sikkerheden, siger Giorgi Diasamidze.
På mineralvandsfabrikken har arbejderne blandt andet berettet om arbejdsulykker med elektriske stød og en brækket arm, som ledelsen ignorerede.

- Udover manglen på rettigheder, er arbejdernes største problem i Georgien den lave løn, siger Diasamidze. Mindstelønnen for privatansatte er kun 20 lari, hvilket svarer til beskedne 51 kroner om måneden.  

Der er derfor et stort pres for højere lønninger, og det lille fagforbund, der kun har fem ansatte, har nok at se til: Den seneste tid har Labor blandt andet været involveret i strejker blandt jernbanearbejdere, Wolt-bude og ansatte på casinoer.

- I går blev vi kontaktet af medlemmer på en tyrkisk ejet tekstilfabrik i Georgien. De har netop fået at vide, at de skal lukke, og der er ikke udsigt til, at arbejderne kan blive flyttet til et andet job.  Det betyder, at vi skal starte forfra igen med den organisering, vi havde stået for på fabrikken. Samtidig skal vi hjem og forhandle afskedigelses-godtgørelse, siger Giorgi Diasamidze.

Han forklarer, at der før 2018 kun var gule fagforeninger, ofte med arbejdsgivere eller andre fra virksomhedernes ledelse som formænd. I dag er der 19 – ægte fagforeninger, fortæller han.

Labor satser på at kunne forstærke medlemsfremgangen de kommende år.

- Vi håber på at være oppe på 10.000 medlemmer i 2025. Men det er klart, at vores resurser lige nu er begrænsede.  Fagforenings-kontingentet er 1 % af lønnen, og med de meget lave lønninger bliver fagforeningens indtægter små, siger Giorgi Diasamidze.

3F støtter Labor med finansiering fra Udenrigsministeriet i et samarbejde gennem Ny Demokratifond.