OBS: Du er nu offline

Sydafrika:  Minearbejdere kræver fair omstilling

Levebrødet er på spil i den grønne omstilling for flere hundrede tusinde arbejdere i Sydafrika, og fagforbund ønsker derfor pause i reformerne. 3F støtter indsats for omskoling og uddannelse.

Den grønne omstilling er nødvendig. Men vi vil ikke acceptere, at arbejderne bliver ladt i stikken.

Sådan lød det, da flere sydafrikanske fagforbund sammen med landets regering og blandt andre 3F afholdt et klima-topmøde i Johannesburg den 20. september.

Minearbejdernes forbund NUM var blandt initiativtagerne. Fagforeningens tusindvis af medlemmer i kulminerne er nogle af dem, der i første omgang har mest at tabe ved omstilling til grøn energi, og derfor er spørgsmålet om en socialt retfærdig klimapolitik allerøverst på dagsordenen.

Konferencen var et skridt fremad, vurderer Bjørn Haar, regional koordinator af 3F’s indsats i det sydlige Afrika.

- Det er første gang NUM offentligt går ud og støtter den grøn omstilling, og det er enormt positivt synes jeg. Men forbundet vil have en fair udvikling for arbejderne og forsøger at beskytte sine medlemmer, siger Bjørn Haar.

Ønsker pause i omstillingen

Forbundet opfordrer derfor til en pause i klimaomstillingen i Sydafrika, indtil man kan beskytte arbejderne i processen. Det kan lyde absurd i en tid, hvor den globale opvarmning ved at løbe fra menneskeheden, men det giver mening set fra kulminearbejderne side i Sydafrika. Her er hele regioner og byer fuldstændigt afhængige af kulproduktionen, og mange minearbejdere har i øjeblikket ikke udsigt til at kunne få et andet arbejde, hvis minerne lukker.

Der er mellem 90.000 og 97.000 minearbejdere i kulindustrien i Sydafrika. 80 procent af Sydafrikas elproduktion stammer i dag fra kulkraftværker, og landet er verdens femte største eksportør af kul.

Det kommer til at ændre sig i årene fremover. Sydafrika har optaget lån for 57 milliarder kroner til at bevæge sig fra kulenergi kul til ren energi inden for de kommende år. Der er dog stor uenighed om konsekvenserne for de sydafrikanske arbejdere. 

Tusinder af jobs i spil

På konferencen pegede energiminister Gwede Mantashe på, at landet vil miste i alt 250.000 jobs ved at nedlægge kulproduktionen.

Hans kollega, erhvervsministeren vurderede derimod på, at omstillingen på sigt kan skabe langt flere jobs end man mister jobs og vurderede, at Sydafrika næppe vil have lukket kulproduktionen i 2050, trods intentionerne. 

Minearbejderforbundet er generelt skuffet over, at Sydafrikas regering ikke gør mere for at beskytte arbejderne i udviklingen.

- Det er vigtigt, at fagforeningerne diskuterer og finder fælles fodslag med regeringen om dagsordenen for retfærdig energiomstilling. På dette topmøde forventede vi imidlertid, at regeringen ville styrke arbejdernes rolle i den grønne omstilling, men deres udmeldinger var utilfredsstillende. Vi ønsker, at regeringen giver fagforeningerne garantier for, at arbejdernes velfærd ikke bliver ramt, siger Mpho Phakedi, generalsekretær NUM. 

Privatiserer elselskab 

Forbundet er samtidig skarp kritiker af regeringens planer om at privatisere det nationale elselskab, Eskom, blandt andet som følge af en række lån fra Verdensbanken. Strømforsyningen er præget af konstante strømsvigt, men ifølge NUM er privatiseringen et eksempel på en omstilling, der ikke tager hensyn til befolkningens vilkår, men lægger profitable dele af energisektoren i private selskabers hænder.

Jakob Lykke, formand for 3F Esbjerg Transport, deltog med et indlæg på konferencen. Han har de seneste måneder været en del af diskussioner om grøn omstilling med fagforeninger fra Indonesien, Australien, Baltikum og Kaukasus.

- Mit budskab er altid, at vi er nødt til at uddanne os, og vi er nødt til at sætte fart i den grønne omstilling. Samtidig gik det også op for mig, at minearbejderne i Sydafrika ikke har andet end kul lige nu. De er ikke garanteret løn, uddannelse eller omskoling, hvis minerne lukker. Der er stor forskel på mulighederne for arbejderne og på initiativer fra fagbevægelsen rundt om i verden, siger Jakob Lykke.

Præsident Cyril Ramaphosa – der var medstifter af NUM - foreslog for nylig, at Sydafrika skulle producere sine egne solceller i stedet for at købe dem fra Kina. Dels for at sætte gang i den grønne omstilling, dels for at sikre flere jobs til sydafrikanerne.