OBS: Du er nu offline

Sundhedsuge for mænd:  Mænds mentale helbred skal sættes på dagsordenen

Det halter med mænds sundhed både mentalt og fysisk. Fredag blev Men's Health Week skudt i gang, og temaet i år er mænds mentale sundhed. Mænd begår oftere selvmord end kvinder, de gå sjældnere til lægen, og deres levealder er kortere. Det er bare nogle af de problemer, sundhedsugen sætter fokus på.

Kim Lind Larsen er tidligere formand for 3F's Byggegruppe. Efter at han gik på pension, var han med til at starte Mænds Mødesteder i Holbæk. Her mødes 50 mænd i et uforpligtende fællesskab, hvor de uanset alder, baggrund eller evner mødes om forskellige aktiviteter.
Kim Lind Larsen er tidligere formand for 3F's Byggegruppe. Efter at han gik på pension, var han med til at starte Mænds Mødesteder i Holbæk. Her mødes 50 mænd i et uforpligtende fællesskab, hvor de uanset alder, baggrund eller evner mødes om forskellige aktiviteter.
Af 
 

Alt for få mænd går til lægen eller snakker med deres nærmeste om mentale problemer, og det er farligt. Faktisk lever mænd med psykiske lidelser 20 år kortere end mænd generelt.

I dag var det 20. gang at Men’s Health Week blev skudt i gang. Det starter med en åbningskonference og så en uge, hvor mændenes helbred er i fokus. Temaet i år er mænds mentale sundhed og trivsel i hverdagen.

Et stort mørketal

Tallene taler for sig selv. Mænd begår selvmord tre til fem gange så hyppigt som kvinder. Fem gange så mange mænd som kvinder har ludomani, og dobbelt så mange mænd som kvinder har et alkoholmisbrug. Samtidig er den forventede levealder for mænd kortere end kvinders. Alligevel viser flere spørgeskemaer, at mændene underrapporterer, hvordan de egentlig går og har det. 

I sin tale til konferencen fremhævede Tina Christensen, næstformand i 3F, at mændene er for dårlige til at passe på sig selv:

- 3F består af to tredjedele mænd. Det er ofte hårdtarbejdende mænd, som er vant til at kunne klare tingene selv. Sandheden er desværre, at mange af mændene er dårlige til at passe på sig selv. Hos 3F arbejder vi for at mindske uligheden i sundheden. Vi vil så gerne have, at mændene bliver hos os lidt længere.

Mænds Mødesteder

Der var til dagens åbningskonference flere oplæg fra fagfolk og frivillige, som ønsker at sætte fokus på mændenes ulighed i sundhed, og på de løsninger der findes. En af dem er Kim Lind Larsen, Formand for Mænds Mødesteder i Holbæk. 

Mænds Mødesteder er et uforpligtende fællesskab for mænd, hvor de kan få et socialt fællesskab. I Holbæk har de i dag 50 medlemmer, som mødes til forskellige aktiviteter, som discgolf, krolf og grillhygge. Der er i dag 36 mødesteder i Danmark, og der er omkring 800 medlemmer i alt.

- Mændene, der kommer, får rigtig meget ud af det. Vi har nogle, som var introverte og ensomme i starten, men efter noget tid er de åbnet op, og de begynder at være med til at arrangere udflugter. Mændene er vokset i det her fællesskab, og de kan spørge hinanden til råds og dele, hvis der er noget, som er svært. Man bliver helt høj af at være en del af fællesskabet, siger Kim Lind Larsen.

Han mener, at fagforeningerne og arbejdspladserne kan være med til sikre, at flere mænd undgår ensomhed ved at oplyse om de sociale fællesskaber, der findes.