OBS: Du er nu offline

Se din branche:  3F-brancher hårdest ramt af corona

Medarbejdere i 3F-brancher er sammen med sundhedspersonale blandt de danskere, som oftest får konstateret corona-virus.

Tjenere og andre medarbejdere på landets restauranter er blandt den gruppe af beskæftigede i Danmark, hvor flest er blevet smittet med corona-virus.  (
	arkiv)
Tjenere og andre medarbejdere på landets restauranter er blandt den gruppe af beskæftigede i Danmark, hvor flest er blevet smittet med corona-virus. ( arkiv)
Af 
 

Medarbejdere på hoteller og restauranter bliver oftere smittet med corona-virus, end læger og sygeplejersker gør.

Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut.

Ekspert i corona-virus og professor i klinisk mikrobiologi ved SDU Hans Jørn Kolmos er ikke overrasket over, at ansatte på hoteller og restauranter samt medarbejdere i sundhedsvæsenet ligger i toppen blandt de beskæftigede, der er blevet smittet med corona-virus. Han peger på, at der i sundhedssektoren er en konkret risiko for at blive smittet, men at personalet samtidig tager forholdsregler og er blevet bedre til at håndtere smitten end i begyndelsen af epidemien. 

- I hotel- og restaurationsbranchen sker smitten mere i det skjulte. Ansatte kan ikke se på en gæst, om vedkommende er smittet, og de møder rigtig mange forskellige mennesker, som kommer mange forskellige steder fra. Og så er risikoen for at blive smittet nok også lidt højere. Det kommer ikke bag på mig, siger Hans Jørn Kolmos til Fagbladet 3F og peger på medarbejdere i minkbranchen som en tredje gruppe af beskæftigede, hvor der har været mange smittede. 

Blandt de ansatte på hoteller og restauranter er 10,23 procent testet positive for corona. Det er forholdsvist flest af samtlige medarbejdere inden for de 20 grupper, som Sundhedsdatastyrelsen inddeler beskæftigede i. 

Flest smittede siden december

I Danmark er corona-epidemien på ny vokset de seneste uger.

Onsdag eftermiddag viste tal fra Statens Serum Institut, at yderligere 3.017 personer var testet positive for corona-virus det seneste døgn. Det er det højeste antal smittede siden 23. december sidste år, hvor epidemiens anden bølge ramte Danmark.

I tirsdags meldte regeringen ud, at corona-passet vil blive genindført fra fredag for at bremse smitten.

Rengøringsassistenter er også ramt

Gruppen af næstflest corona-smittede er medarbejdere i sundhed- og socialvæsenet. Smitteprocenten er her 9,88. Forskellen i antallet af positive test skal tages med det forbehold, at de ansatte i sundheds- og socialvæsenet oftere testes for corona-virus end andre branchegrupper.

Ansatte inden for blandt andet rengøring er branchen med tredje flest smittede. Her er 8,35 procent af de ansatte testet positive.

Professor Hans Jørn Kolmos mener, at det er vigtigt, at der bliver gjort opmærksom på problemet med forholdsvis stor corona-smitte i nogle brancher.

- Det er oplagt, at man i eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen har corona-smitte som et fokusområde, når man taler arbejdsmiljø og sikkerhed på arbejdet. Man kan tage det op i sikkerhedsorganisationer på arbejdspladserne, og hvor man ellers arbejder med sådan noget her, siger han.

3F: Højt smittetal skærper arbejdsgivernes ansvar

3F organiserer blandt andet både rengøringsansatte samt medarbejdere på hoteller og restauranter. Og hos 3F Privat Service, Hotel og Restauration er gruppeformand Tina Møller Madsen ikke overrasket over, at antallet af smittede er “så højt” blandt ansatte på hoteller og restauranter.

- Der er ofte tale om en høj koncentration af mennesker på få kvadratmeter, og der er mange fælles kontaktflader. Derfor var det også rigtigt set af regeringen at indføre særlige restriktioner for netop denne branche. Men tallene viser også, at det er forbundet med særlig høj risiko at være medarbejder disse steder, og det skærper arbejdsgiverens ansvar for at sikre, at arbejdet kan udføres sundhedsmæssigt forsvarligt, siger hun.

Corona-smittede fordelt på brancher